Wolkformaties, ofwel wisseling van de wacht:

PDF versie

Cirrus-wolken

Alto-stratus-wolken

Strato-cumules-wolken

Cumulus-wolken

Nimbo-stratus-wolken

Ook Nederland en andere delen in Europa waren deze zeer gevaarlijke ontladingen meetbaar en waarneembaar en vooral voelbaar, Leersum Nederland een drietal weken terug was een inslag gemeten waar 50 huizen getroffen waren en waarvan 20 alle ruiten eruit waren geslagen en ook de apparatuur kapot was geslagen.

Als we goed naar het overzicht tabel kijken kan je zien dat de frontale botsingen vergeleken kunnen worden met bijvoorbeeld een wiel waar een groot slag in zit, als we dan diverse wielen boven elkaar plaatsen waar allemaal een slag inzit en deze tegelijkertijd door de druk van de atmosfeer tegen de aarde aangedrukt worden dan merk je snel op dat er sprake is van grote botsingen en dat al deze wielen juist met elkaar in botsing treden omdat deze door het slag in de wiel juist tegen elkaar aan klappen en hun ontladingen direct aan de aarde terug willen geven.

Ook het wisselend gedrag van de mensheid kan direct aan deze wisseling gekoppeld worden, door een enorme toename van dit spanningsveld ontstaat een "depresief veld" waarin mensen vaak manisdepressief worden en geen zin meer hebben en veelal alleen maar willen slapen, dit word bedoeld in spirituele kringen met de mensheid zal in diepe slaap verkeren.

Noodweer teistert Oost-Europa

UTRECHT/SOFIA - 03-01-2008 - Zware sneeuwval teistert Oost-Europa. In sommige delen van Bulgarije en Roemeniƫ is de noodtoestand uitgeroepen. 'De sneeuwval heeft het land verlamd', berichtte de Bulgaarse krant Duma.

Veel wegen in Roemeniƫ en Bulgarije zijn niet meer begaanbaar sinds er in twee dagen tijd zeker 50 centimeter sneeuw is gevallen. De temperatuur schommelt rond de min 16 graden Celsius. Ruim 311 dorpen en plaatsen zitten zonder stroom. Dertig plaatsen zitten zelfs zonder water. Enkele luchthavens zijn gesloten en door de verkeersopstoppingen waren honderden automobilisten gedwongen de nacht in de auto door te brengen.

31 december 2006
Storm in Nederland

Een snel uitdiepende depressie boven de Noordzee, Karla genaamd, heeft zaterdagavond laat storm veroorzaakt in Nederland. In Cadzand werd rond 22.00 uur een windstoot van 122 km/uur gemeten. Bij IJmuiden werd 115 km/uur gemeten en er werden golven van 9 meter hoogte geregistreerd bij stroommeetpaal IJmond. Tijdelijk werd er windkracht 10 gemeten.
In grote delen van Nederland kregen hulpdiensten te maken met stormschade. Rond 23.00 uur kwamen bij de Nederlandse brandweerkorpsen 6 meldingen per minuut van stormschade binnen. Meldingen kwamen vanuit het hele land. Ook in Twente, Limburg en Oost-Brabant kwam stormschade voor.

Daarbij ging het voornamelijk om omvallende bomen of rondwaaiend bouwmateriaal. In Den Helder waaide een steiger over de weg. In Wateren (Drenthe) waaide een dak van een schuur.

Om 23.15 uur werd duidelijk dat het ergste leed in het Westen achter de rug was. Het noodweer verplaatste zich toen naar het Noorden. De meldingen kwamen vanaf dat moment binnen uit Friesland, Groningen en Drenthe. Bij het verplaatsen naar het noorden nam de kracht van de wind nog iets verder toe.

De Bilt meldde zondagochtend dat er een windstoot van 24 m/s was gemeten. Dit was de zwaarste windstoot van het jaar. In Alblasserdam was de maximum windstoot 85 km/u en stond er even een ruime 7 Bft.

Bron: VWKWeb.

18 januari 2007
Zeer zware windstoten tot diep in het binnenland

De storm van 18 januari 2007 leverde op grote schaal zeer zware windstoten op van 120 tot 130 km/uur en was de zwaarste in vijf jaar. Langs vrijwel de hele kust stond geruime tijd een zware storm, windkracht 10. Tijdens de storm viel bijzonder veel neerslag, op veel plaatsen 50 tot 60 mm in 36 uur. Dat is vergelijkbaar met het gemiddelde van 69 mm dat normaal in de hele maand valt. Vooral tijdens buien die vergezeld gingen van hagel, onweer, slagregens en zeer zware windstoten was het zwaar weer.

In Vlissingen is een uurgemiddelde windsnelheid gemeten van 26 m/sec, wat overeenkomt met 94 km/uur en windkracht 10 op de schaal van Beaufort. Wilhelminadorp registreerde met 133 km/uur de zwaarste windstoot. Ook in het binnenland zijn op verschillende plaatsen tot ver landinwaarts zeer zware windstoten gemeten van 110 tot 120 km/uur. Herwijnen registreerde een vlaag van 124 km/uur.

Daarmee heeft deze storm een plaats gekregen op de KNMI-tabel van zware stormen sinds 1910. In die ruim honderd jaar zijn nu in totaal 58 zware stormen voorgekomen. Elf van die stormen bereikten een uurgemiddelde van windkracht 11 en alleen op 6 september 1944 werd gemiddeld over een uur orkaankracht 12 gemeten.

In het weekeinde van 20 op 21 januari kwam het nogmaals even tot storm, kracht 9 met fikse buien en windstoten. Hoek van Holland registreerde een vlaag van 115 km/uur. De wind heeft dat weekeinde opnieuw schade aangericht, vooral in Velserbroek. Mogelijk is hier sprake geweest van een windhoos. De schade kan ook veroorzaakt zijn door lokale valwinden die tijdens de buien optraden. Windhozen komen voornamelijk in het zomerhalfjaar voor maar soms ook in de winter.

Stormen horen bij ons klimaat

Stormen zijn een onvermijdelijk verschijnsel in ons klimaat. Jaren achtereen gaan voorbij zonder storm van betekenis, maar soms volgt de ene zware storm na de andere. De atmosferische omstandigheden met een sterke straalstroom (een bijzonder sterke wind op zo'n 10 kilometer hoogte) en grote temperatuurtegenstellingen kunnen lange tijd zodanig zijn dat stormen gemakkelijk tot ontwikkeling komen. Lange tijd stormachtig was het het laatst in februari 2002. Toen kwam het op zes dagen tot storm, op 26 februari zelfs tot een zware storm. Op maar liefst 21 dagen kwamen zware windstoten voor (windsnelheid tenminste 75 km/h).

Ook in 1990 was het lange tijd stormachtig met een zeer zware storm op 25 januari en een zware storm op 26 februari. De storm van 25 januari, die tijdens de avondspits zijn hoogtepunt bereikte, kostte aan zeventien mensen het leven. Deze storm bereikte een uurgemiddelde van windkracht 11.

De laatste keer dat ons land te maken had met een zware storm was 27 oktober 2002. Die storm was met een uurgemiddelde van 101 km/uur en windstoten tot 148 km/uur nog sterker.